İnsanlar genellikle target=”_blank” kullanımı yüzünden, bağlanılan sayfada sayfanın kaynağına kısmi erişimi, windows.opener nesnesi ile sağlandığı gerçeğinden habersiz durumdalar.
Yeni açılan sekme, phishing sayfası oluşturmak adına windows.opener.location’ı değiştirebilir ya da açılan sayfada sizin adınıza bazı JavaScript’leri çalıştırabilir. Kullanıcılar açılan bu sayfaya güvendiklerinden dolayı şüphe duymayacaklardır.
Saldırı Örneği
Sevimli kedi resimleri, şakalar vs. olan zararlı fake bir sayfa oluşturalım ve Facebook’da _blank yoluyla linklerin açılacağını bildiğimiz şekilde paylaşalım.
window.opener.location = ‘https://sahtesite/facebook.com/PHISHING-PAGE.html’;
… yönlendirilen sayfa, kullanıcıdan Facebook şifresini yeniden girmesi isteyecektir.
Çözüm?
Giden linklere rel=”noopener” eklenebilir.
window.open(); aracılığıyla açtırdığınız her yeni sayfa zafiyetede açık durumda olacaktır, bundan dolayı daima “opener” özelliğini resetlemelisiniz.
var yenipencere = window.open(); yenipencere.opener = null;
Yazan: M. Fatih Kocalar
1998 yılında bilgisayarla tanışan İsmail Saygılı, 2000 yılından bu yana aktif olarak siber dünyada rol almaktadır. 2010 yılına kadar ki süreçte Black Hat tarafında kendisini geliştirmiştir. Üniversite eğitimini uçak teknolojisi üzerine alan Saygılı, 2010 yılından sonra profesyonel olarak siber güvenlik sektöründe çalışmakta ve bu konuda çeşitli eğitimler de vererek sektöre aranılan personeller kazandırmaktadır. Ayrıca kendi blogunda kişisel bilgi ve tecrübelerini makaleler yazarak okuyucularına aktarıyor.
Yorum:*
Nickname*
E-mail*
Website
Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA. beş + =
Konuyla ilgili yorumlara abone olmak için kutucuğu işaretleyiniz.
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.